Eerlijke en volledige voorlichting is nodig

Comité Orgaandonatie Alert

Nieuws


Notitie hartdood

Qua aantal orgaandonoren is de hartdood belangrijker dan de hersendood geworden. En wat houdt de hartdood in wezen in. Deze en andere verdiepende zaken komen in “Orgaandonatie en het protocol vaststellen van de dood op circulatoire gronden” aan de orde. Voor de notitie, klik hier.


Televisie


Op 12 mei 2020 kon Annet Wood in het programma Uitgelicht van Family7 een toelichting op de orgaanwet ADR geven. Deze wet is vanaf 1 juli actief en regelt via het donorregister.nl hoe iedereen (dat is vanaf 12 jaar mogelijk) in Nederland als orgaandonor staat ingeschreven voor het geval hij of zij in een ziekenhuis in Nederland hersendood of hartdood wordt verklaard en levende organen kan en wilde afstaan.
  1. In het buitenland gelden andere regels.

Voor het interview van ± 4 minuten, klik hier.

 

Introductie  •  Hersendood  •  Hartdood  •  Operatie  •  Literatuur  •  Alerts   •  Nieuws  •  Meer info

Met 5 minuten doodverklaard

Middels wetsvoorstel 35161 wordt er gewerkt aan de wijziging in de Wet op Orgaandonatie. Er komt een protocol waarin de wordt opgenomen dat iemand na vijf minuten dood kan worden verklaard als er vijf minuten geen circulatie is geweest. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Het voorstel staat bol van onzekerheden en er ontbreken duidelijke omschrijvingen.

Voor het volledige voorstel: klik hier.


Gaan ook de medici wakker worden?

In het tijdschrift Arts en Auto dat door veel artsen wordt gelezen, is een oproep geplaatst van een oud huisarts. Hij vraagt medici en anderen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn en die twijfels hebben bij de orgaan-uitname, om zich bij hem te melden (desnoods anoniem).
Voor de oproep: klik hier.


Documentaire

Op 21 oktober 2019 werd de documentaire "Leve de organen" uitgezonden. Deze documentaire is door Frans Bromet op initiatief van een van de leden van het Comité Orgaandonatie Alert gemaakt.

Voor de film klik hier, voor het persbericht klik hier.


Uitspraak van de Reclame Code Commissie 22 augustus 2019

Het radio-spotje geeft de luisteraar een verkeerd beeld over de strekking “na de dood”. De commissie is van oordeel (adviseert) om niet meer op een dergelijke wijze te adverteren. Voor de gehele klacht en de uitspraak klik hier.Voor vervolg klik hier